Loading

Eroii de la SMURD Călăraşi

06.10.2010 | Elena MITACHE
Votul dumneavoastră: Încă nu aţi votat acest articol | Media: 3.4 (5 voturi)
Publicat în ediţia: 1935
Secţiune principală: Fapt divers
Secţiuni: Reportaj
Echipajul SMURD a stat astăzi de vorbă cu presa
De curând, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a împlinit 20 ani. Născut din încăpăţânarea medicului palestinian, Raed Arafat, SMURD a devenit emblema sistemului sanitar. Zeci de mii de oameni îi datorează viaţa. În toţi aceşti ani SMURD a devenit un serviciu care funcţionează cu succes în 30 dintre judeţele ţării, Călăraşiul fiind, din fericire, unul dintre acestea.

Redactorii "Observator de Călăraşi" şi-au permis să le răpească paramedicilor din preţiosul timp şi să afle câte ceva despre cum se desfăşoară o zi de muncă a echipajului SMURD, dar şi mici secrete din viaţa celor care, pentru mulţi dintre noi sunt adevăraţi eroi. Pompier din 1996, primul cu care am stat de vorbă este plt. maj. Cătălin Morariu, un tânăr care activează la Călăraşi încă de la înfiinţare, respectiv din anul 2008, venit aici cu destul de multă experienţă de la SMURD Târgu Mureş. "Sunt aici chiar de la înfiinţare. Am venit de la Târgu Mureş unde am lucrat la SMURD din 2005", ne-a declarat Morariu, recunoscând că, la cei 34 de ani pe care-i are, experienţa acumulată la Târgu Mureş i-a fost de mare folos la Călăraşi. Plutonierul major nu s-a sfiit să ne mărturisească faptul că îi place foarte mult ceea ce face, cu atât mai mult cu cât, ne-a spus Cătălin Morariu, şi-ar fi dorit să îmbrăţişeze profesia de medic. "Nu mi-a fost teamă niciodată deşi acţiunile la care participăm sunt complicate, avem în faţa ochilor victime", ne-a spus plutonierul major, mărturisind totodată că meseria lui este foarte frumoasă şi cu multe satisfacţii că ajută oameni. Plt. maj. Morariu are doi copii, de 6 ani şi jumătate şi de 8 luni, despre cel mic pompierul glumeşte că s-ar putea să vrea să-şi urmeze tatăl în aceeaşi profesie.

Singura femeie de la SMURD Călăraşi este plt. adj. Rodica Dragu, asistentul medical coordonează întreaga activitate a acestui serviciu alături de şeful Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului judeţean, dr. Viorica Gheorghiţă. "Medicina pe care am practicat-o în spital este diferită de medicina de urgenţă. M-a ajutat foarte mult cursul pe care l-am făcut la Târgu Mureş timp de trei luni. Multe dintre problemele pe care nu le ştiam despre ceea ce înseamnă medicina de urgenţă le-am învăţat ulterior sprijinită de doamna dr. Gheorghiţă de la UPU, dânsa având foarte multă experienţă în acest domeniu", ne-a spus asistenta medicală Rodica Dragu, precizând că toţi paramendicii din cadrul SMURD efectuează practică la UPU.

Un alt membru al echipajului este plt. maj. Marian Trandafir, are 39 de ani şi doi copii. Activează în cadrul SMURD din octombrie 2006. "Primele zile în echipă au fost cu ceva emoţii, dar în timpul intervenţiilor, primordial este să ajutăm oamenii", ne-a spus paramedicul, recunoscând că în cele mai multe cazuri realizează drama cu care s-a confruntat în teren, abia când revine la bază. "Cu timpul ne-am obişnuit, dar este imposibil uneori să nu te marcheze accidentele cu decese, dar am învăţat să trecem peste acest lucru", ne-a declarat Marian Trandafir, mărturisind că are întotdeauna susţinerea familiei şi a celor doi copii, o fiică de 17 ani şi un fiu de 7 ani care vrea să se facă şi el pompier.

Plt. Daniel Lazăr este la SMURD din 2008, iar în cadrul Detaşamentului de pompieri din 2006. Paramedicul îşi aminteşte de o intervenţie mai deosebită la care a participat şi în care un copil de 14 ani care participa la o nuntă s-a electrocutat. "Fiind atras de vagoanele din gara de la Călăraşi, a fost tentat să se urce şi să facă fotografii. Am ajuns la intervenţia care a fost destul de dificilă deoarece până la sosirea noastră ar fi trebuit întreruptă energia electrică. A fost necesar să asigurăm zona şi împreună cu medicul de la Ambulanţă am coborât victima care prezenta arsuri foarte grave şi care a fost transportată imediat la spital", ne-a povestit plutonierul una dintre acţiunile la care a participat, nu înainte de a ne spune că victimei i-a fost salvată viaţa.

Marius Voinea este plutonier şi activează la pompieri din anul 2007, iar un an mai târziu s-a alăturat echipei SMURD. Tânărul de 31 de ani ne-a declarat că meseria pe care o face este plină de satisfacţii. "Eu, în calitatea de conducător auto, trebuie să ajung în timp record la o intervenţie, dar şi să respect toate regulile de circulaţie. Când primim semnalul şi plecăm trebuie să conduc regulamentar pentru că de mine depinde atunci şi viaţa colegilor. Cred că este o responsabilitate destul de mare, având în vedere că trebuie să ajungi cu bine şi în siguranţă", ne-a spus plt. Marius Voinea, recunoscând sincer că meseria aceasta dacă nu o faci cu plăcere mai bine renunţi.

Comandantul Detaşamentului SMURD şi a tuturor structurilor de intervenţie din cadrul ISU Călăraşi, cpt. Adrian Păduraru, are grijă ca lucrurile în această structură să se desfăşoare ireproşabil încă de la înfiinţare, activând la pompieri din 2002. "La momentul acesta pot să spun că având în vedere echipamentele noi primite, dar şi experienţa oamenilor, lucrurile decurg din ce în ce mai bine. Mai suntem deficitari la stingerea incendiilor, dar avem promisiuni că şi acolo lucrurile se vor rezolva", ne spune cpt. Adrian Păduraru, comandantul recunoscând că pompierii se află în topul de încredere al românilor tocmai prin faptul că îşi fac treaba foarte bine. "Acest lucru nu poate decât să ne mulţumească, dar şi să ne oblige să continuăm pe aceeaşi linie", ne-a declarat comandantul. Deşi niciunul dintre interlocutori nu a avut curajul să se plângă de reducerea cu 25% a salariului, acest lucru nu înseamnă că realitatea se prezintă altfel. Singurul care a spus-o direct a fost comandantul Adrian Păduraru, căpitanul recunoscând că pierderile de ordin material pot fi incluse la capitolul "insatisfacţii".

Serviciul SMURD Călăraşi este format din 15 paramedici care lucrează în patru schimburi, câte trei pompieri pe echipaj. În acest moment la nivelul judeţului activează trei puncte SMURD la Lehliu, Dragalina şi Călăraşi. Peste 100 de intervenţii SMURD au avut loc în luna septembrie pe teritoriul judeţului, faţă de 97 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Timpul mediu de intervenţie a fost de 7,8 minute, faţă de cel din septembrie 2009 care a fost de 8,7 minute. Au fost asistate 106 persoane, 92 adulţi şi 14 copii. Dintre acestea 9 persoane (adulţi) au fost declarate decedate de către medicul de pe ambulanţă.

 

Galerie articol

gallery itemgallery itemgallery item

ALO !!!

SMURD TAXI? Scoliti pe la ID-euri Targu Mures, altii pe la cursuri de 2 saptamani... TRAIASCA CATAVENCU !!! TRAIASCA PILELE !!!

oameni buni tacetzi din gura....

ma oameni voi sunteti ori idiotzi ori prosti nu va suparatzi i masina de interventii de la smurd nu se duce la ori ce rahat p care il aveti voi da si ce dak am 1-2 solicitari pe zi... atatea am si eu in mures si Tg mures e mai mare dekt orashul vostru... si avem maxim 5 solicitari in 24 h... si Cataline te felicit pt evolutia ta pacat k ai plecat din mures... toata stima si respectu pt smurd calarasi

femeia din imagine este

femeia din imagine este medic la ambulanta, nu are nici o treaba cu smurd-ul, linistiti-va odata cu smurd-ul, nu va asumati merite pe care nu le aveti si mai luati si o groaza de bani pe dormit. cate solicitari aveti in 24 de ore? 3-4? sau poate nici una, sa fim realisti

curios

tu se pare ca esti de la serv de amb ok dar sa sti ca nu este cazul sa vb de pompieri si despre interv lor ca din cite stiu eu saj merge pe burta de ceva timp defapt prin atitudinea lor zeflemitoare se tirasc pe burta eu zic sa vezi prima oara busteanul din ochiul tau si dupa aceea aschia din ochiul altuia asa ca fara comentarii fara valoare practica

daca este medic la ambulanta

daca este medic la ambulanta de ce este imbracata in tinuta militara de pompieri

:))

3-4 ..poate sa fie medic si in SUA ,conteaza ? si daca vrei sa vezi cate interventii are SMURD-ul ,te invit sa dormi o seara la pompieri ( cum zici tu ) [sper sa fii fata] ...sa ai doar 3-4 pe seara ..cand ajungi acasa cred ca rupi cu somnul sau daca ai copil ,te adoarme el pe picioare ...Stupid people ;)

PELINDE

VREM CEI 25% LUATI, NU LAUDELE VOASTRE!

nimeni nu edste tinut cu

nimeni nu edste tinut cu forta nu esti multumit pa Pompierii nu au inceput cu tine si nu se termina cu tine

Ptr.Pelinde

Pelinde,vrei cam mult.Ti-a ajunge cat ai.Te-ai gandit vreodata ca ai cam mult ptr.munca ta?Aveai prea mult.Nu vrei laudele oamenilor?Atunci,du-te dracu'?Du-te la capsuni.Cpt.Adrian Paduraru.

felicitari

Bravo celor care alcatuiesc echipa smurd !!!FELICITARI tuturor, dar mai ales tatalui meu care este si un tata excelent,iubitor,intelegator, dar si unul dintre acele persoane care le da oamenilor sansa la viata ,el facand parte din echipa smurd ,paramedicul Marian Trandafir .Succes , va urez sa fiti in continuare la fel de devotati si eficienti in munca voastra .Oana Trandafir

Log IN

Parteneri Media

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 19 vizitatori online.