Cum vă puteți proteja eficient împotriva bolilor? Puteți decide în privința propriei sănătăți! Aflați care sunt cele mai importante 6 principii care, dacă sunt respectate, vă vor ajuta să vă mențineți sănătoși pentru mulți ani de acum încolo.

Cum pot să mă protejez eficient împotriva bolilor? Aceasta este o întrebare pe care probabil că ne-o punem cu toții. Este oare adevărat că putem decide asupra propriei noastre sănătăți? Se pare că, într-o mare măsură, da! Citiți acest articol și aflați care sunt cele mai importante 6 principii care, dacă sunt respectate, vă vor ajuta să vă mențineți sănătoși pentru mulți ani de acum încolo.

Ești ceea ce mănânci

O alimentație sănătoasă este o dietă variată care asigură organismului tău toate substanțele nutritive necesare – proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și săruri minerale. Dacă dorim să mâncăm sănătos, trebuie să ajustăm conținutul caloric al meselor noastre în funcție de sex, vârstă și activitate fizică. Din păcate, de multe ori mâncăm prea mult, depășind semnificativ necesarul zilnic de energie.

Mâncați regulat

Nutriționiștii recomandă să mâncăm 5 mese mici pe zi, dacă este posibil la ore regulate și cu o pauză de 3-4 ore între ele. De ce este acest lucru atât de important? Un organism care primește nutrienți în mod regulat nu îi transformă ulterior în grăsime. Pe de altă parte, atunci când își “dă seama” că nu a primit hrană pentru o perioadă lungă de timp, o va stoca cu prima ocazie sub formă de țesut adipos. Dietele restrictive și înfometarea nu sunt, prin urmare, cea mai bună idee. Ele pot chiar să ne facă mai mult rău decât bine.

Ești ceea ce mănânci

Evitați alimentele procesate

Atunci când ținem o dietă, ar trebui să evităm în primul rând alimentele procesate și fast-food-urile. Nu uitați să vă hidratați corpul în mod corespunzător. Cantitatea de lichide pe care ar trebui să o bem în fiecare zi depinde de mai mulți factori, inclusiv de sex, vârstă, greutate sau activitate fizică. Conform recomandărilor emise în aprilie 2010 de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), aportul zilnic de lichide pentru femeile adulte ar trebui să fie în medie de 2 litri, iar pentru bărbați de 2,5 litri.

Mușcați bine mâncarea

În ultima vreme, se vorbește tot mai des nu numai despre ce să mănânci, ci și despre cum să mănânci. Acest lucru se datorează faptului că trebuie să ne amintim că digestia începe deja în gură. Acest lucru se datorează prezenței dinților, care descompun alimentele, și amilazei salivare – una dintre enzimele digestive din sistemul digestiv uman.

Și tocmai pentru că digestia alimentelor începe deja în gură, este foarte important ca acestea să fie bine mestecate. În caz contrar, ne expunem riscului de indigestie. Mâncând încet, într-un fel, ne înșelăm puțin și stomacul. Stomacul va crede că a mâncat mult (la urma urmei, mâncăm de atâta timp) și va trimite un semnal creierului că este sătul.

O minte sănătoasă într-un corp sănătos

Puțini sunt cei care își dau seama că noua piramidă alimentară propusă de Food and Nutrition Institute include și mișcarea! Mai mult, aceasta a fost plasată chiar la baza piramidei, acordându-i astfel o importanță deosebită. Nu doar ceea ce mâncăm, ci și dacă suntem sau nu activi din punct de vedere fizic este ceea ce ne determină sănătatea. Creatorii noii piramide au considerat că merită să ne reamintească acest lucru. Au schimbat chiar și numele piramidei. Acum este piramida alimentației sănătoase și a activității fizice.

Nu doar endorfinele

Activitatea fizică sistematică are un efect foarte pozitiv asupra fiecărui sistem al organismului. Efortul fizic accelerează creșterea la copii, sprijină, de asemenea, mineralizarea corespunzătoare a oaselor. Le face mai puternice și mai puțin sensibile la leziuni. În plus, exercițiul fizic face articulațiile și ligamentele mai flexibile, îmbunătățind mobilitatea acestora și întărind mușchii. Exercițiile fizice bine alese ajută, de asemenea, la corectarea defectelor posturale și previn formarea altora noi.